Tribul Artistic apropie tinerii de muzică, printr-un proiect de educație digitală

22.01.2021

Motivați de dorința de a oferi resursele necesare pentru explorarea universului digital prin prisma artelor, mai exact a muzicii, Asociația Tribul Artistic lansează proiectul Pavilion Muzical – lecții muzicale  în clasă și acasă.

În această paradigmă a erei digitale, nevoia unei educații muzicale calitative se face ușor simțită, iar astfel, elevii ciclului gimnazial sunt invitați să descopere o platformă prietenoasă dedicată cunoașterii tainelor muzicii. Pavilion Muzical adresează în mod direct nevoia de îmbunătățire a educației muzicale și dorește să ofere astfel sprijinul și contextul firesc pentru educarea tinerilor cu unul sau ambii părinți plecați în străinătate, lipsiți, poate, de resursele necesare, precum și a elevilor din clasele de gimnaziu care și-ar dori să poată cunoaște mai temeinic această artă.

Instrumente, ritmuri, note sau genuri muzicale vor ajunge să capete sens cu ajutorul formațiilor Cobzality, PlaCello, Seven’s TM Show Band, Dincolo de ziduri, a muzicienilor Raluca Ilovan, Răzvan Poptean, Rareș Sângeorzan, Andrei Gologan, Roxana Circiu, Steffen Schlandt, Mădălin Luca, Vălungan Remus, Panici Rădoie, Johnny Kui, Ana Kui, DJ K-lu & MC Woodie și a directorului artistic al proiectului, Vlad Popescu. Lunile ianuarie și februarie vor fi dedicate înregistrării videoclipurilor educaționale cu artiștii menționați, urmând ca din luna martie, acestea să fie ușor de accesat pe platforma de învățare digitală www.pavilionmuzical.ro, care își propune pe termen lung să devină  un centru de resurse pentru profesorii de muzică, dar și pentru cei interesați să descopere muzica. Adițional nevoii de învățare mediată de tehnologie, profesorii vor juca și ei un rol activ în proiect – vor pregăti alături de membrii echipei conținuturile video-urilor și vor fi invitați să propună constant alternative de predare a muzicii.

Structura videoclipurilor educative a fost gândită pentru a fi cât mai prietenoasă cu elevii și va avea o componentă practică, dar și una teoretică. Va fi prezentat câte un instrument, apoi se va face trecerea spre minutul de teorie, fiind urmat de prezentarea muzicală, ca în final artiștii să fie intervievați de copii din clasele V-VIII. De asemenea, minutul jocului pentru acasă nu va lipsi nici din cadrul acestui proiect.

Urmează să vedem dacă într-adevăr muzica poate schimba mica noastră lume, așa că începem prin acești pași ce țin de alegerea altui mod de abordare a felului în care muzica este predată, integrată și înțeleasă.

Avem în vedere și ultimul punct al proiectului care va susține dezvoltarea educației muzicale calitative ce presupune derularea unei campanii printr-o caravană muzicală, în tot județul Timiș, ca cei mici să beneficieze în întreg ansamblul de tot ceea ce muzica poate oferi. Mai multe informații despre caravana muzicală vor fi comunicate în curând.

Activitatea desfășurată prin proiectul Pavilion Muzical, de către Asociația Tribul Artistic, poate fi urmărită pe pagina de Facebook și, de curând, și pe pagina de Instagram.

Proiectul este derulat de Tribul Artistic și finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Un alt sponsor în cadrul proiectului este Fundația Alber.

*****

Despre beneficiarul finanțării

Tribul Artistic dezvoltă și promovează manifestări cultural-artistice prin organizarea de evenimente independente sau în parteneriat cu alte asociații, implementate la nivel local și național. Printre proiectele de referință ale asociației, enumerăm: Romanian Chamber Orchestra (reunește, sub bagheta maestrului Cristian Măcelaru, 21 de muzicieni români care fac performanță atât în țară, cât și în unele dintre cele mai importante orchestre ale lumii), Eufonia Festival (cel mai important festival de muzică clasică de cameră din vestul României), PAVILION (un proiect de educație muzicală dedicat tinerilor și copiilor).

Despre Programul În stare de bine

Programul În stare de bine este un program de finanțare ce oferă anual granturi nerambursabile în valoare totală de 1 milion de euro organizațiilor neguvernamentale din România. Programul este susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Obiectivul programului este creșterea calității vieții locuitorilor din comunitățile rurale și urbane, prin sprijinirea inițiativelor care au un impact pozitiv în domeniile cultură, sport sau viaţă sănătoasă şi care se adresează cu prioritate grupurilor vulnerabile. Pentru mai multe informații, accesați www.instaredebine.ro.

Despre Kaufland România

Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu peste 1.270 de magazine în 7 țări și o rețea de 126 de magazine în România. Asumarea responsabilității ecologice și sociale este un aspect esențial al politicii corporative Kaufland. Crezul companiei constă în ideea că lumea poate fi un loc mai bun prin implicarea fiecăruia, de aceea, în 2018, Kaufland a dezvoltat platforma „Implicarea face diferența”, sub umbrela căreia sunt comunicate toate acțiunile de responsabilitate socială. Cea mai mare parte a proiectelor CSR ale companiei sunt desfășurate în parteneriat cu asociații nonguvernamentale regionale sau naționale și urmăresc implementarea de programe sociale complexe ce se adresează unor grupuri mari de beneficiari. Pentru mai multe informații, vizitați www.kaufland.ro.

Despre Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile

Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) este o organizație neguvernamentală, independentă, înființată în anul 1994, la inițiativa Comisiei Europene. FDSC promovează o societate civilă puternică și sustenabilă, care contribuie la apărarea valorilor democratice, prin sprijinirea actorilor societății civile, mobilizarea de resurse, încurajarea unui mediu favorabil  și întărirea cooperării cu celelalte sectoare. Pentru mai multe informații, accesați www.fdsc.ro.

PR WANTED!

PR WANTED!

Tribul nostru caută o persoană responsabilă, dornică să învețe și să lucreze într-un mediu unde ideile inedite se contopesc.

read more