E vremea „festivalurilor grele”: din offline, înapoi în online

13.10.2020

Brassy Business – Brass International Days, eveniment realizat de Tribul Artistic și co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), a debutat în această toamnă la Timișoara, evenimentul având loc în perioada 11-18 octombrie.

Brassy Business pune pe harta culturală a orașului un tip de manifestare de cultură prea puțin prezentă, ce răspunde nevoii publicului de a avea acces la noi experiențe culturale, deschizând drumul spre oportunități de a pune în lumină instrumente cu personalitate aparte: este singurul festival adresat instrumentelor de alamă și muzicii specifice acestora. Prima ediție a festivalului propune o serie de masterclass-uri gratuite pentru tinerii instrumentiști români și 3 concerte susținute de artiști cu vastă experiență orchestrală.

Un lucru este cert pentru organizatori: incertitudinea aferentă fiecărui proiect implementat în timpul pandemiei.  Nesiguranța care plutește în aer aduce cu sine o serie de schimbări și decizii dificile. Recent, România a fost inclusă pe „lista neagră” a Germaniei, fiind declarată zonă roșie din cauza riscului ridicat de infectare cu COVID-19. Această decizie a generat o serie de modificări la nivelul programului lansat inițial de către organizatorii festivalului, însă susținerea primită din partea artiștilor internaționali implicați a oferit imboldul necesar pentru ca lucrurile să meargă mai departe.

Noua formulă, sub care vor avea loc masterclass-urile și 2 dintre concertele acestei ediții, aduce la Timișoara 5 artiști cu vastă experiență internațională, activi în importante orchestre sau ansambluri din întreaga Europă și de peste ocean: Flavius Petrescu (trompetă), directorul artistic al festivalului, este considerat unul dintre cei mai apreciați trompetiști români ai generației sale; Jose Reál Cintero (trompetă) – ocupă poziția șef de partidă adjunct la „Beethoven” Orchester Bonn; Timothy Page (corn) deține poziția de șef de partidă la Theater an der Elbe din Hamburg; André Melo (trombon) colaborează cu renumite orchestre europene, precum Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii WDR, Orchestra de Cameră Mahler, în 2018 primind premiul „Opus Klassik Award” pentru înregistrarea Simfoniei Nr. 3 de Mahler; Tomer Maschkowski (trombon bas) deține din 2018 titulatura de Yamaha Artist, fiind frecvent invitat în ansambluri pentru instrumente de alamă în cadrul Berliner Philharmoniker sau a Festivalului din Lucerna. 

O nouă decizie dificilă asumată de către Tribul Artistic a fost aceea de a reveni în online: cele 3 concerte care erau planificate ca întâlniri cu publicul în spații ca Opera Națională Română Timișoara, Parohia Romano-Catolica Timisoara III – „Preasfanta Inima a lui Isus” -Elisabetin și Casa Tineretului, se vor difuza online pe paginile de Facebook a Brassy Business și Tribul Artistic.

„E vremea «festivalurilor grele» … Am avut parte de un sezon generos: am desfășurat un turneu în 3 mari orașe cu Romanian Chamber Orchestra, am susținut peste 20 de concerte în regiunea de vest a țării prin Festivalul Eufonia – festival de muzică clasică de cameră, însă timpurile dificile necesită decizii potrivite. Pentru că ne pasă de sănătatea celor din jurul nostru și pentru că suntem convinși că doar acționând împreună putem pune virusul în izolare, vom susține cele 3 concerte planificate în cadrul acestei prime ediții a Brassy Business cu ușile închise, fără public, urmând a le transmite LIVE pe paginile Brassy Business și Tribul Artistic. Sperăm să rămâneți alături de noi, în online, pentru a ne bucura împreună de puternica personalitate a instrumentelor de alamă!” declară organizatorii.

Programul concertelor difuzate online:

14 octombrie ora 20:00 > Time Machine | Brass International Days

Concertul „Time Machine” va purta publicul pe tărâmurile incredibile ale muzicii pentru instrumente de alamă, propunând un program ce cuprinde lucrări ale unor importanți compozitori, precum: Eric Ewazen, Johann Sebastian Bach, Leonard Bernstein, George Gershwin, etc.

15 octombrie ora 20:00 > Time Machine – Reloaded | Brass International Days

Concertul „Time Machine – Reloaded” continua călătoria în timp pe tărâmuri muzicale, completând programul serii anterioare cu o noi lucrări dedicate instrumentelor de alamă.

16 octombrie ora 20:00 > Seven’s Tm Show Band | Brass International Days Timișoara

Concertul susținut de SEVEN’S TM SHOW BAND invită timișorenii la o seară relaxantă, petrecută în compania muzicii bune. Încă din 2016, formația încântă publicul cu concerte inedite, ansamblul fiind format din muzicieni de calibru ai scenei simfonice timișorene. Invitatul serii: Johnny Bota (vioară)

*

Proiect realizat de Tribul Artistic și co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).

Proiect susținut de: Timișoara 2021 – Capitală Culturală Europeană

Partener educațional: Facultatea de Muzică și Teatru Timișoara

Parteneri: Opera Națională Română Timișoara, Parohia Romano-Catolică Timisoara III – Elisabetin, Fundația Județeană pentru Tineret Timiș (FITT), Synlab, Hotel President

Partener de mobilitate: Autoschunn

Parteneri media: Radio România Muzical, Radio Timișoara, TVR Timișoara, Știri de Timișoara, Best of Timişoara, Ghidul Banatului

Tribul Artistic este singura asociație din România care a devenit membră a European Music Council și International Music Council, misiunea asociației orbitând în jurul dorinței de a schimba perspectiva asupra evenimentelor culturale prin implementarea acestora la cel mai înalt nivel, conectând oameni și resurse prin conținut artistic original.

PR WANTED!

PR WANTED!

Tribul nostru caută o persoană responsabilă, dornică să învețe și să lucreze într-un mediu unde ideile inedite se contopesc.

read more