MicroCosmos – lumi muzicale interioare așteaptă să fie descoperite

4.09.2020

EUFONIA Festival invită publicul meloman să ia parte la o experiență imersivă în intervalul 13-27 septembrie când sunt planificare peste 20 de evenimente, incluzând recitaluri, concerte educaționale, masterclass-uri pentru tineri muzicieni, conferințe, workshop-uri și intervenții de muzicoterapie. Lumi interioare muzicale așteaptă să fie descoperite! MicroCosmosuri muzicale vor pulsa a viață și armonie, invitând spre visare iubitorii muzicii clasice din orașe precum Timișoara, Arad, Lipova și Caransebeș. Ediția din acest an include o conferință și un workshop de muzicoterapie, ambele adresate educatorilor, profesorilor, pedagogilor speciali și psihologilor pentru copii cu nevoi special.

Primele concerte din cadrul acestei ediții au fost lansate online, pe pagina de Facebook a festivalului, doritorii putând achiziționa bilete pentru patru evenimente inedite: Pe aripile muzicii”, „Nocturne și À la Roumaine (2 concerte susținute în aceeași seară).

Eufonia Festival, aflat deja la cea de-a treia ediție, este născut din dorința Asociației Tribul Artistic, sub direcția artistică a violonistului Vlad Popescu, de a contribui la dezvoltarea unei dimensiuni cultural-educative a regiunii Banat, dorind includerea muzicii clasice de cameră în circuitul cultural regional.

MicroCosmos – muzică pulsând a viață

Cosmosul EUFONIA este format din concerte, masterclass-uri și concerte educaționale, evenimente ce aduc laolaltă comunități unite de muzică și dorința de a fi împreună într-o perioadă în care distanțarea socială este la ordinea zilei.  Conceptul din acest an al festivalului are la bază contextul în care activitățile culturale beneficiază de un public limitat din cauza reglementărilor impuse de pandemia cu COVID-19, poveștile din spatele acestor micro-evenimente devenind dovada faptului că micile comunitățile pot mișca lumea chiar și atunci când pare că ea stă pe loc.

EUFONIA aduce pe aceeași scenă artiști internaționali de renume (Rebecca Chan –vioară, Alexandru Bota – viola, Valentin Răduțiu – violoncel, Marko Zupan – flaut, Barbara Stegemann – oboi, Tomaz Mocilnik – clarinet, Andrej Zust – corn, Per Rundberg – pian), care vor da glas emoției de a fi împreună sub forma unor concerte susținute sub cerul liber sau a unui recital ce umple cu muzică o curte interioară a unei clădiri istorice.

Seria de masterclass-uri dedicate tinerilor muzicieni aduce la Timișoara 42 de tineri instrumentiști, care vor urma cursuri de măiestrie interpretativă coordonate de artiștii internaționali invitați, având oportunitatea de a concerta alături de mentorii lor în cadrul festivalului. Continuând seria recitalurilor inedite, nelipsite din programul festivalului sunt concertele educaționale dedicate copiilor din clase primare și gimnaziale. În doar 2 ani de activitate, EUFONIA a concertat în fața a peste 4.000 de copii din zona de vest a României, susținând importanța educației muzicale încă de la o vârstă fragedă.

 

Conferință și workshop-uri de Muzicoterapie

În 2019, EUFONIA a devenit primul festival care a inclus activități de muzicoterapie în programul său sub forma unei conferințe organizate alături de Angelica Postu, fondatoarea Asociației Române de Muzicoterapie – primul institut român pentru muzicoterapie și specialistă Spitalul „Charite” din Berlin. Muzicoterapia este un domeniu puternic ancorat în psihologie și medicină, cu o bază academică de peste 40 de ani la nivel internațional, acesta fiind un domeniu încă neexplorat în România.

Anul acesta, Conferința de Muzicoterapie – Elemente de muzicoterapie pentru facilitarea comunicarii cu copii și adolescenți va avea loc în 14 septembrie de la ora 18.00, fiind dedicată pedagogilor și părinților care doresc să descopere acest proces creativ de exprimare prin intermediul muzicii, precum și elemente practice care facilitează comunicarea cu copiii și adolescenții.

Adiacent conferinței, secțiunea dedicată activităților de muzicoterapie include și un Workshop de Muzicoterapie – Metode de muzicoterapie în psihopedagogia specială, care se adresează educatorilor, profesorilor, pedagogilor speciali și psihologilor pentru copii cu nevoi speciale. Copiii cu dizabilități, probleme emoționale sau de dezvoltare, au nevoie de o formă de terapie expresivă. Muzicoterapia folosește un proces creativ de exprimare prin intermediul muzicii care având o structură, melodie și un ritm, influențează starea de spirit și reduce neliniștea și impulsivitatea, calmează anxietatea și îmbunătățește starea de spirit. Copilul reușește astfel să se identifice cu un grup și o activitate în urma căreia a realizat ceva ce capătă o formă ludică și sonoră.

Principalul susținător al dimensiunii socio-educaționale a activităților organizate în secțiunea dedicată muzicoterapiei, este Deutsches Kulturzentrum Temeswar – Centrul Cultural German Timișoara, datorită căreia EUFONIA Festival oferă 4 burse ce poate fi accesat de către specialiști: bursa acoperă taxa de participare la workshop și la conferința de muzicoterapie și poate fi solicitată prin înscrierea la workshop și atașarea unei scrisori de intenție.

 

*

Organizatori: Tribul Artistic, Primăria Municipiului Timișoara, Timișoara 2021 Capitală Europeană a Culturii, Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, Consiliul Judeţean Timiş
Sponsor principal: BRD Groupe Societe Generale
Sponsori: Artoil, Clinica Dr. Stratul
Partener educațional: Facultatea de Muzică și Teatru Timișoara, Deutsches Kulturzentrum Temeswar – Centrul Cultural German Timișoara
Parteneri: Muzeul de Artă Timișoara – Palatul Baroc, Opera Națională Română Timișoara, Asociația Română de Muzicoterapie, Parohia Ortodoxă Română Iosefin – Timișoara, FABER, Prin Banat, SYNLAB, Episcopia Caransebeşului, Basilica Maria Radna, Unirii Real Estate, Enoteca de Savoya, Cafeneaua Verde Partener de mobiltate: Porsche România
Parteneri media: Radio România Muzical, Radio România Cultural, Radio Timișoara, TVR Timișoara, Best of Timişoara, Ghidul Banatului, Proud To Be Romanian, Știri de Timișoara