Intervenții de terapie prin muzică, în premieră la Timișoara

26.06.2019

Aflat la cea de-a doua ediție, Festivalul Eufonia propune publicului bănățean, în intervalul 16-30 septembrie, peste 30 de evenimente, incluzând recitaluri, concerte educaționale, masterclass-uri pentru tineri muzicieni și, în premieră, intervenții de terapie prin muzică.  Eufonia este primul festival din România ce integrează muzicoterapia în programul său sub forma unei conferințe de muzicoterapie organizată de Asociația Trib`Art, alături de Angelica Postu, singura specialistă în terapie muzicală și fondatoarea primului institut român pentru muzicoterapie.

Muzicoterapia este un domeniu puternic ancorat în psihologie și medicină, cu o bază academică de peste 40 de ani la nivel internațional. Conferința va aborda tematici legate de acest domeniu încă neexplorat în România, precum: introducerea în bazele și conceptele muzicoterapiei, cunoașterea metodelor și instrumentelor folosite în aplicarea terapeutică a muzicii. Concomitent, timp de o săptămână, Angelica Postu va lucra în județul Timiș cu copii cu afecțiuni grave (dizabilități motrice, sindrom Down, proveniți din familii cu probleme ș.a.).

„Muzicoterapia este folosită în foarte multe categorii din domeniul educațional, social și medical. În cel medical există domenii de la psihiatrie la copiii cu autism, geriatrie, neonatologie, copii cu deficiențe sau întârzieri de vorbire, însă se adresează cu siguranță și copiilor care prezintă deficiențe de atenție la școală, întârzieri de vorbire, mecanisme motrice, fizice. Muzicoterapia este o formă de terapie ce se bazează pe principiile psihoterapiei, însă se adresează mai ales celor care caută un caracter non-verbal prin care să se exprime”, declară specialista.

Festivalul Eufonia este născut din dorința organizatorilor de a contribui la dezvoltarea unei dimensiuni cultural-educative a regiunii Banat, dorind includerea muzicii clasice de cameră în circuitul cultural regional.

Cea de-a doua ediție a Festivalului Eufonia, 16-30 septembrie 2019, vine cu o nouă temă centrală, „The sound of classics”, ca modalitate de promovare a muzicii clasice într-un format accesibil oricăui tip de public. Prioritățile ediției punctează: dezvoltarea culturală în zone precum Jimbolia, Lugoj, Buziaș, Băile Herculane, Caransebeș, Reșița; organizarea a 10 concerte educaționale pentru copiii de la școlile primare din 10 sate bănățene susținute de tineri artiști internaționali; organizarea de cursuri de măiestrie pentru 60 de tineri muzicieni români și străini.

Anul acesta, publicul se va bucura de prezența a 15 artiști de renume internațional care vor concerta pe scena timișoreană și vor susține ateliere de măiestrie pentru tinerii muzicieni: Suyeon Kang (vioară), Gareth Lubbe (violă), Vashti Hunter (violoncel), Simona Sândrăștean (oboi), Marko Zupan (flaut), Martin Klett (pian), Dinu Mihăilescu (pian), Abel Tomas (muzică de cameră), Furiant Quartet (muzică de cameră), Stefan Hempel (orchestră de cameră), Angelica Postu (muzicoterapie), Kristin Guttenberg (training mental pentru artiști).

Organizatori: Asociația tribul artisticTimișoara 2021
Co-finanțat de: 
AFCN
Sponsor principal: 
BRD Groupe Societe Generale

Partener: Artoil

PR WANTED!

PR WANTED!

Tribul nostru caută o persoană responsabilă, dornică să învețe și să lucreze într-un mediu unde ideile inedite se contopesc.

read more