Festivalul care aduce sunetul muzicii clasice mai aproape de timișeni

18.06.2019

Aflat la cea de-a doua ediție, Eufonia Festival propune, în intervalul 16-30 septembrie, peste 30 de evenimente, incluzând recitaluri, concerte educaționale, masterclass-uri pentru tineri muzicieni și intervenții de terapie prin muzică.

Eufonia Festival este născut din dorința organizatorilor de a contribui la dezvoltarea unei dimensiuni cultural-educative a regiunii Banat, dorind includerea muzicii clasice de cameră în circuitul cultural regional. Atenția echipei organizatorice este îndreptată spre zona educațională, urmărindu-se sprijinirea tinerilor muzicieni prin facilitarea accesului la ateliere de măiestrie susținute de artiști internaționali și implicarea acestora în susținerea concertelor educaționale dedicate comunităților de tineri, și nu numai, din orașe precum:  Lugoj, Buziaș, Jimbolia, Caransebeș, Reșița, Herculane, Timișoara.

Photo: Dana Moica

Prima ediție a festivalului de muzică clasică de cameră Eufonia, a adus pe scena timișeană 7 artiști internaționali care au susținut 7 concerte, 6 cursuri de măiestrie și 5 concerte alături de cei 35 de tineri muzicieni participanți la masterclass-uri. Spațiile în care au fost susținute concertele educaționale au urmat îndeaproape dorința de a aduce muzica clasică mai aproape de comunități ce necesită susținere: Margina, Jimbolia, Lugoj, Făget, Buziaș, Deva.

The sound of classics

Cea de-a doua ediție a Festivalului Eufonia, desfășurat în perioada 16-30 septembrie 2019, vine cu o nouă temă centrală, „The sound of classics”, ca modalitate de promovare a muzicii clasice într-un format modern. Prioritățile ediției punctează: dezvoltarea culturală în zone precum Jimbolia, Lugoj, Băile Herculane, Caransebeș, Reșița; organizarea a 10 concerte educaționale pentru copiii de la școlile primare din 10 sate bănățene susținute de tineri artiști internaționali; organizarea de cursuri de măiestrie pentru 60 de tineri muzicieni români și străini.

Anul acesta, publicul se va bucura de prezența a 15 artiști de renume internațional care vor concerta pe scena timișoreană și vor susține ateliere de măiestrie pentru tinerii muzicieni: Suyeon Kang (vioară), Gareth Lubbe (violă), Vashti Hunter (violoncel), Simona Sândrăștean (oboi), Marko Zupan (flaut), Martin Klett (pian), Dinu Mihăilescu (pian), Abel Tomas (muzică de cameră), Furiant Quartet (muzică de cameră), Stefan Hempel (orchestră de cameră), Angelica Postu (muzicoterapie), Kristin Guttenberg (training mental pentru artiști).

Înscrierea la masterclass-uri este deschisă până la data de 15 iulie și se poate realiza direct pe site-ul festivalului, www.eufonia.ro

Conferință de Muzicoterapie, în premieră la Timișoara

Eufonia este primul festival din România ce integrează muzicoterapia în programul său. Angelica Postu va susține la Timișoara o conferință în cadrul căreia va vorbi despre acest domeniu încă neexplorat în România, apoi, timp de o săptămână, va lucra în județul Timiș cu copii cu afecțiuni grave (dizabilități motrice, sindrom Down, proveniți din familii cu probleme ș.a.).  Angelica Postu, își desfășoară activitatea la Spitalul „Charite” din Berlin,  este fondatoarea primului institut român pentru muzicoterapie.

Organizatori: Asociația tribul artisticTimișoara 2021
Co-finanțat de: AFCN
Sponsor principal: BRD Groupe Societe Generale

Partener: Artoil

PR WANTED!

PR WANTED!

Tribul nostru caută o persoană responsabilă, dornică să învețe și să lucreze într-un mediu unde ideile inedite se contopesc.

read more