Romanian Chamber Orchestra – Construind un viitor muzical de excepție

8.08.2020

Romanian Chamber Orchestra este singurul proiect ce reunește diaspora acasă și oferă muzicienilor români, recunoscuți pe plan internațional, o platformă excelentă prin care să pregătească viitorul muzical al țării, cu ajutorul competențelor deprinse la unele dintre cele mai renumite universități de muzică din lume.

„Gala Tinerilor Muzicieni”, eveniment care va avea loc în 14 august la Grădina de vară „Capitol”, începând cu ora 20:00, vine în întâmpinarea tinerelor talente, oferindu-le șansa de a performa în fața publicului meloman timișorean. Recitalurile sunt susținute de către tinerii participanți la masterclass-urile Romanian Chamber Orchestra.

În luna august, Romanian Chamber Orchestra invită publicul să participe la două concerte ținute în aer liber la Timișoara (18 august, Grădina de vară „Capitol”) și la București (19 august, în curtea Ateneului Român). Adițional celor două concerte susținute în prezența publicului, în data de 20 august, Romanian Chamber Orchestra va susține un concert inclus în seria „Moștenitorii României Muzicale”, la Sala Radio din București, unul cu porțile închise, care se va transmite LIVE pe postul Radio România Muzical, precum și pe posturile din rețeaua European Broadcasting Union.

Gala Tinerilor Muzicieni Romanian Chamber Orchestra – 14 august, ora 20:00, Grădina de vară „Capitol”

„Gala Tinerilor Muzicieni” este un prilej de a sărbători excelența în rândul tinerilor instrumentiști care participă la cursurile de măiestrie interpretativă susținute de către muzicieni români de renume internațional în cadrul celei de-a doua ediții a proiectului Romanian Chamber Orchestra.

Cursurile de măiestrie interpretativă (pentru vioară, violă, violoncel și grupuri de muzică de cameră) vor avea loc la Timișoara, unde sunt așteptați 43 de tineri români din țară și din străinătate. Masterclass-urile sunt organizate de Romanian Chamber Orchestra sub tutela unui parteneriat educațional cu Universitatea de Vest din Timișoara, Facultatea de Muzică și Teatru și Clubul Rotary Opera Timișoara.

Artiștii români care vor susține masterclass-urile, fac performanță atât în țară, cât și în unele dintre cele mai importante orchestre ale lumii, contribuind la formarea unui viitor muzical de excepție: Alexandru Tomescu (solist concertist al Orchestrelor Radio România), Irina Simon Renes (Orchestra Festivalului din Lucerna), Alina Lepper (Konzerthausorchester Berlin), Cristian Andriș  (șef de partidă al Swiss OrchestraOrchestra of Europe), Alexandru Mihai Bota (violist în cvartetul Navarra din Londra), Olga Mănescu (violoncelistă la Orquesta Sinfónica de Barcelona y Nacional de Cataluña), Adrian Vasile (violist în Orchestra Națională Radio), ​Octavian Lup (violoncelist în Orchestra Operei Naționale București).

“Participarea la cursuri de măiestrie interpretativă este decisivă în dezvoltarea oricărui muzician. Este locul unde acesta intră în contact cu alți profesori, care au o abordare similară sau diferită față de aceea care o are profesorul de la clasă, însă scopul este unic, anume, performanța în domeniul muzicii. Profesorul, alături de familie, are un rol decisiv în dezvoltarea societății în care ne dorim să trăim. Din acest motiv, consider că profesorul trebuie să fie în primul rând un mentor, un model de urmat atât în societate, cât și în profesie. Mentorii propuși de Romanian Chamber Orchestra, pentru programul educațional al orchestrei, își doresc ca toți participanții la aceste masterclass-uri să aibă parte de o experiență unică, să ofere un impuls important în carierele colegilor mai tineri, să îi inspire, iar pe viitor, să îi întâlnim pe aceștia pe cele mai importante scene din țară, și de ce nu, din lume”, declară Ladislau Cristian Andriș, Director Artistic al Romanian Chamber Orchestra.

Evenimentul reunește, pe scena Grădinii de vară „Capitol”, 9 tineri muzicieni talentați care vor avea oportunitatea de a încânta publicul timișorean cu un program deosebit. Concertul va avea o durată de 90 de minute, iar moderatorul acestei serate selecte desfășurate sub semnul tinereții și al armoniei, este Cristian Rudic – Directorul Operei Naționale din Timișoara.

Participarea la „Gala Tinerilor Muzicieni” se realizează pe baza rezervării în avans a unor bilete cu titlu GRATUIT, în limita locurilor disponibile. Evenimentul se va desfășura urmând toate măsurile impuse de oficialități, ținând cont de reglementările în vigoare: se vor respecta regulile de distanțare socială, iar purtarea măștii este, desigur, obligatorie.

Rezervarea biletelor se face la adresa: romanianchamberorchestra.ro/contact 

Transmisiune LIVE pe pagina de Facebook a Romanian Chamber Orchestra

Din cauza numărului limitat de locuri disponibile la Grădina de vară „Capitol” și din dorința organizatorilor ca tinerii artiști să fie apreciați de un public numeros, chiar și de acasă, recitalurile susținute în cadrul galei sunt transmise și online, prin LIVE stream, pentru a ajunge la un număr cât mai mare de iubitori ai muzicii clasice.

Transmisiunea poate fi urmărită pe pagina oficială de Facebook a orchestrei. 

***

 

Organizatori eveniment: Tribul Artistic, Filarmonica „Banatul” Timișoara, Consiliul Județean Timiș, Asociația Miltonia, Universitatea de Vest din Timișoara, Facultatea de Muzică și Teatru, Rotaract Timișoara Opera, Rotary Opera Timișoara

Proiect cofinanțat de: Administrația Fondului Cultural Național

Proiect realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și a Casei de Cultură a Municipiului Timișoara

Parteneri principali: Fundația Alber, Lanto Communication, Radio România Muzical

Parteneri: Festivalul Vară Magică, Liceul de Artă „Ion Vidu”, Rotary Club Pipera, Remember Enescu Foundation, Cărturești
Sponsori: SoundStil, Bioclinica – laborator de analize medicale, Cupio, iStyle, Casa Del Sole, SYNLAB Romania
Partener de mobilitate: Auto Schunn
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio Timișoara, TVR Timișoara, Best of Timișoara, Știri de Timișoara, Ghidul Banatului

 

 

PR WANTED!

PR WANTED!

Tribul nostru caută o persoană responsabilă, dornică să învețe și să lucreze într-un mediu unde ideile inedite se contopesc.

read more